Huismuis

Leer hoe je huismuizen kan herkennen, bestrijden, vangen en verjagen. De huismuis is een muf ruikend, klein, bruingrijs knaagdiertje met relatief grote ogen, grote oren en een staart zo lang als zijn lichaam.

Herkennen

Huismuizen meten tussen de 7 en 11 centimeter met een soms al even lange staart (7 tot 10 cm). Vrouwtjes wegen doorgaans meer dan de mannetjes (12 tot 22 gram).

Je zal ze meestal pas echt binnenhuis zien als het buiten koud wordt en er geen eten te vinden is. Ze leven dan al gauw van niet opgekuiste broodkruimels (in de toaster), kookvet op het fornuis en makkelijk bereikbaar voedsel (in papieren zakken of dozen of gewoon etensresten, al dan niet in een open vuilbak).

Ze verspreiden een typisch muffe muskus muizengeur. Bovendien bakenen de mannetjes hun enkele meters grote territorium af met sterk ruikende urine (ammoniumgeur). Deze urine kan verschillende ziekten verspreiden, dus onmiddellijk actie ondernemen als je het ruikt in je voorraadkasten.

Ze wonen typisch op moeilijk bereikbare plaatsen, op het plafond op een zolder, onder de vloer en in spouwmuren van gebouwen. Verder ook in dozen met papier of tussen andere opgestapelde spullen. Het zijn voornamelijk nachtdieren, je hoort ze soms piepen maar je zal ze meer horen trippelen, ritselen of krassen tussen de muren, plafond of vloer.

Het zijn alleseters, tot papier en zeep toe. Liefst voedsel rijk aan eiwit en vet (denk aan grootvader’s houten muizenklem met spekvet gevuld) zoals noten, granen, zaadjes en insecten. Ook zoete producten vinden ze lekker. Sommige muizen drinken geen water zolang ze erin slagen vochthoudend voedsel te vinden. Dit verklaart waarom je ze makkelijk kan doden met een volledig gifvrij product op basis van maïskolf.

Huisdieren

De gekleurde "kleurmuis" is een afstammeling van de huismuis. De witte variant is degene die je terugvindt voor laboratoria-testen.

Muizenplaag

Muizen kunnen zich razendsnel voortplanten en hebben weinig last van inteelt. Je kan dus al snel een wiskundig rekensommetje maken waarbij 1 muizenpaar muizen op 1 jaar wel degelijk aan de basis kan liggen van 1 miljoen nakomelingen. Een muis die niet door een kat, mens noch uil wordt gevangen, kan gemakkelijk meer dan 1 jaar oud kan worden (tussen de 18 en 30 maand).

Op het platteland piekt de muizenpopulatie in de late lente, in verwarmde gebouwen kunnen ze zich echter makkelijk blijvend voortplanten.

De draagtijd is 3 weken, de zoogtijd is 3 weken, de muizen zijn geslachtsrijp tussen anderhalve en 3 maand en per nest kan je 3 tot 14 muisjes verwachten.

Gevaren

Huismuizen knagen aan alles, niet om te eten, maar wel om hun tanden gezond te houden. Vooral gevaarlijk als ze aan een elektrische kabel gaan knagen: het zou niet de eerste keer zijn dat een door muizen veroorzaakte kortsluiting een huis in brand zet.

De urine die de mannetjes verspreiden om hun territorium af te bakenen in bijvoorbeeld een kast waarin jij je voedsel bewaart, kunnen ziekten veroorzaken. Ook de keutels die ze verspreiden kunnen een hygiënische overlast vormen tot zelfs salmonella verspreiden: vind je de keutels in een pak muesli of een pak noten, gooi het dan onmiddellijk weg. Is het pak gewoon aangevreten, ook dan kan je voedselvergiftiging oplopen: ook hier is het raadzaam gans het aangevreten pak eten weg te gooien.

Muizen verjagen

Voorkomen is beter dan genezen: zorg dat er geen voedsel noch nestruimte in huis is. Houdt de plaatsen onder het fornuis, onder kasten en onder de koelkast indien mogelijk volledig gesloten. Kijk ook even of je meubels vrij zijn van gaten.

  • Geen voedsel: houdt je huis proper en berg al het voedsel op in "niet doorknaagbare" verpakkingen (in bokalen, blikken dozen, harde plastiek dozen, in een volledig dichte kast, in de frigo)
  • Geen nestruimte: elke opening in een kast, vloer, plafond of muur dikker dan je vinger is voor muizen voldoende om veilig een nest achter te bouwen.

Andere preventieve middelen zijn huis en keukenmiddeltjes zoals eucalyptus olie of munt olie verspreiden, kattegeuren of caviageuren verspreiden of en ultrasone muizenverjagers installeren.

Muizen bestrijden

Zijn de muizen echter reeds in huis, dan is het nodig ze te bestrijden: liefst niet met conventioneel rattenvergif of muizenvergif: je weet maar nooit wie het vergif ook opeet (kleine kinderen) of welk huisdier de vergiftigde muis opeet (en zelf dus ook kan sterven). En wat er ook op de verpakking staat: gif in je eigen huis waarin je leeft is steeds af te raden.

Onschadelijk voor mens en dier maar wel doeltreffend tegen muizen zijn de producten op basis van maïskolf: de muis eet het product en droogt volledig uit, volledig gifvrij en toch super doeltreffend. Strooi alleen meer product waar het wordt opgegeten.

Wil je zelf aan de slag en zijn er slechts een klein aantal muizen actief, dan zijn muizenvallen een leuk alternatief. Wees wel snel en zet flink wat vallen, want je wil de muizen vangen vooraleer ze een nieuw nest hebben grootgebracht. Kies ofwel vallen die het diertje doden ofwel diervriendelijke vallen die de muizen gewoon vangen. Laat de beestjes daarna weer vrij, maar liefst op meer dan 100 meter van je huis. Weet ook dat jonge muizen losgelaten in een bos of park niet echt veel kans hebben om te overleven.

Een kat zoals in de tekenfilmpjes? Niet echt praktisch om je een levensgezel aan te schaffen als je een eenmalige muis ziet rondlopen. Ook moet je een goede keuze maken van kattenrassen waarvan geweten is dat ze gekweekt werden om muizen te vangen (bijvoorbeeld een Manx of een Blauwe Rus. Hondenliefhebbers kunnen proberen een Westie Terrier in te schakelen. Allemaal goed in open terrein, maar kat noch hond geraken door de kleine kieren of gaten waar de muizen wel in en uitlopen. Tenslotte moet je weten dat de huismuis evenzeer honden- en kattenvoer eet.

Wil je er in 1 keer goed vanaf, schakel dan professionele muizenvangers in.

Eens alle muizen bestreden zijn, is het natuurlijk aan jou om je huis nestvrij (geen kieren, spleten of andere openingen) en voedselvrij (+ proper) te houden zodat de gevangen muizen niet worden vervangen door een nieuwe familie.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0